CorCo recycling upcycling banner

A CorCo projekt

A CorCo a parafadugók szervezett gyűjtésével és szakszerű újrahasznosításával foglalkozik. Célja a parafa anyag körforgásos alkalmazásának megvalósítása, csökkentve a környezeti terhelést, és lokalizálva egy fantasztikusan sokoldalú alapanyagot, ami eddig hosszú utazása után hulladékként végezte Magyarországon.

A CorCo esztétikus és játékos gyűjtőegységével elsődlegesen vendéglátóhelyeken gyűjtjük a parafadugókat, ahonnan akár kerékpárral is elszállítható az összegyűjtött mennyiség 10. kerületi műhelyünkbe. Programunkhoz folyamatosan várjuk további partnerek csatlakozását.

A CorCo (’CorkCollector’) a parafadugók szervezett gyűjtésével és szakszerű újrahasznosításával foglalkozik. Célja a parafa anyag körforgásos alkalmazásának megvalósítása, csökkentve a környezeti terhelést, és lokalizálva egy fantasztikusan sokoldalú alapanyagot, ami eddig hosszú utazása után hulladékként végezte Magyarországon.

A CorCo esztétikus és játékos gyűjtőegységével elsődlegesen vendéglátóhelyeken gyűjtjük a parafadugókat, ahonnan akár kerékpárral is elszállítható az összegyűjtött mennyiség 10. kerületi műhelyünkbe. Az éttermek, bárok mellett influencerek, rendezvényszervezők és persze magánszemélyek is csatlakoztak már kezdeményezésünkhöz – ismerd meg őket:

Tati farm to tableTwentysix° | Vinum Voyage | Nati a boroslány

A gyűjtés csak az első lépés, hiszen az eddig eldobott parafadugókból új alapanyagot fogunk előállítani, megőrizve a parafa tulajdonságait és minőségét, így számos területen vehetjük majd hasznát a lakberendezéstől a sporteszközökön át akusztikai tervezésig (csak néhány példát megemlítve). A végső cél, hogy ez a körforgás valósággá váljon: a vendéglátóhelyen használt gyűjtőtárgy mellett a visszaforgatott alapanyagból készült eszközök is megjelenjenek (borhűtő, alátét, akusztikai panel, bármi), amiket a vállalkozás ténylegesen tud használni a mindennapokban – ezzel is inspirálva a vendégeket a környezettudatos, felelős életvitelre, na, meg a dugógyűjtésre.

Hogyan működik?

Dugógyűjtő tárolónk kikerül vendéglátóhelyedre. Ez egy faalapanyagú, falra rögzíthető könnyen kezelhető, egyszerűen üríthető tároló, ami láttatja a boros- pezsgősdugókat, kommunikálja a vendégeknek, hogy ide kell dobni őket egy kis játékossággal. A jelenlegi tárgy bő 20l térfogatú ( kb 700 dugó tárolására alkalmas – 3,2 kg-nyi dugó), egy biztonságos 50 dugó /hét becsléssel számolva, amivel negyedéves elszállítás-ürítés jósolható meg (a kis tömeg miatt akár kerékpárral, kímélve a környezetet).

Tati CorCo dugógyűjtő

Miért a parafa?

A parafa az egyetlen olyan faanyag, aminek kinyeréséhez nem kell kivágni magát a növényt. A parafát a paratölgy kérgének szakszerű hántásával szüretelik, és ez nem egyszerűen ártalmatlan a tölgyre nézve, de jelentősen meghosszabbítja annak életciklusát. A paratölgy Portugália területein honos alapvetően, Magyarországra elsődlegesen a bortermelésnek és -fogyasztásnak köszönhetően kerül parafadugók formájában. Ezek a dugók a borok elfogyasztását követően a szemetesben landolnak nem is kicsi mennyiségben: évente mintegy 35-40 milliós darabszámról beszélhetünk magyar és import borok dugóiból összesen, ez 200 tonna parafa alapanyagot jelent. A dugókat kis mennyiségben, hobbiból, dekoráció gyanánt gyűjti néhány borkedvelő, egy-egy étterem, de az anyag szervezett gyűjtésére, feldolgozására és újrahasznosítására nincs jelenleg kezdeményezés. Ezen mi most változtatunk. Lelkesedésünk nem csak az anyag természetességéből és fenntarthatóságából adódik (korlátlanul újrahasznosítható), de páratlanul gazdag funkcionális tulajdonságai is bizonyítják értékét: rezgéscsillapító, hő- és hangszigetelő, kicsi a tömege, kopásálló, nem gyúlékony, évekig-évtizedekig ellenáll a nedvességnek.